Stay tuned!
 

Aan de slag met je huis

Aan de slag met je huis

In het landelijke Energieakkoord is afgesproken dat de gebouwde omgeving uiterlijk in 2050 volledig energieneutraal is. Dat stelt steden en regio’s voor een enorme transformatieopgave. Immers alle energie die wordt verbruikt in de gebouwde omgeving dient tegen die tijd duurzaam opgewekt te zijn. In de regio Hart van Brabant staan circa 200.000 woningen (waarvan 60% in particulier bezit) en die zijn verantwoordelijk voor ongeveer 15 tot 20% van het totale energieverbruik.
Er is een revolutie nodig op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid, circulariteit, functionaliteit en digitalisering. ‘Er zal structureel beter, goedkoper en sneller gebouwd moeten worden. De sector moet in beweging komen, de maatschappelijke urgentie is groot’, aldus Bernard Wientjes (Voorzitter Taskforce Bouwagenda en oud-voorzitter VNO-NCW). Bedrijven die niet meegaan in de noodzakelijke verandering missen straks mogelijk de boot.

Sinds begin dit jaar werken meer dan twintig regionaal verankerde bouw- en installatiebedrijven, landelijke industriële toeleveranciers, lokale energiecoöperaties, energieadviseurs, architecten, marketeers, makelaars/taxateurs en kennisinstellingen en de gemeenten Tilburg en Dongen samen om deze enorme transitieopgave in de regio Hart van Brabant te versnellen. Onder de titel “Aan de slag met je huis in Energie Utopia Hart van Brabant” presenteren een divers aantal partners hun innovatieve aanpak tijdens de “European Social Innovation Week”. Zij beseffen dat 75% van het toekomstige innovatiesucces wordt bepaald door hun vernieuwende manier van samenwerken en maar 25% door de omvang van hun R&D-investeringen in technologische innovatie.

Dagprogramma
Open Coffee Bouw
De ochtend start om 09.15 uur met Open Coffee Bouw, een live talkshow met Peter Linders, provinciaal programmacoördinator Sneller en Beter naar Nul-op-de-Meter (SBNoM). Hij gaat in gesprek met Herman Gels, directeur Midden-Brabantse Ontwikkelmaatschappij Energie & Duurzaamheid (MOED) en Cassandra Vugts, directeur Spark Campus over de lange termijn energietransitie-opgave in de bestaande woningbouw met als overkoepeld thema “Aan de slag met je huis”.

Ochtendsessies
Vanaf 10.15 uur kun je deelnemen aan drie inspiratiesessies over concrete voorbeeldprojecten in respectievelijk Tilburg, Brabant en Nederland. Peter van Hoogmoed (Endis Reno) en Ruud van Driel (Groene keten) trappen af. Gevolgd door Stef Roell (Economic Board Utrecht) en Jan Kamphuis (BJW Wonen). Machiel Groot (Reimarkt) en Yuri van Bergen (Alliantie+) sluiten het ochtendprogramma af.

Netwerklunch
Rond 12.30 uur kun je onder het genot van een heerlijke lunch netwerken en verder in gesprek over duurzaam bouwen en wonen.

Middagsessies
In de middag staan er drie inspiratiesessies op het programma. De eerste heeft als onderwerp de totstandkoming van een regionaal innovatiecentrum duurzaam bouwen met als gastsprekers Gerhard Hospers (Raab Karcher/Green Works Academy) en Paul Kleijn (Technische Unie). De tweede inspiratiesessie gaat over de noodzaak tot consortiumvorming. Gastsprekers zijn René Meyboom (Bouwend Nederland) en René van Loon (Kien Innovatiemeesters). Tijdens de laatste sessie zal over de (on)mogelijkheden tot circulair bouwen worden gedebatteerd met Rutger Buch (Cirkelstad) en Paul Masselink (Viba-Expo).

Netwerkborrel
Rond 16.30 uur kun je een inspiratievolle dag afsluiten met een netwerkborrel.

Download het volledige programma als PDF: Programmatijden Inspiratiedag ‘Aan de slag met je huis’

Aanmelden
Dit kan via het formulier hiernaast.
Kies uit de volgende mogelijkheden:
1. Open Coffee Bouw (aanmelden via https://www.eventbrite.nl/e/registratie-22e-open-coffee-bouw-aan-de-slag-met-de-energietransitie-36858513807?aff=eac2)
2. Ochtendsessies
3. Lunch
4. Middagsessies
5. Netwerkborrel

Deelnemers:

Gemeente Tilburg
Nicolaas’ Participaties
Open Coffee Bouw/Spark
Groene Keten
Endis Reno
Reimarkt
Alliantie+
Technische Unie
Green Works Academy/Raab Karcher
BJW Wonen
Bouwend Nederland

Datum, tijd en locatie

donderdag 28 september
08.30 – 17.00
Club Smederij

Meld je nu aan!

Dit programmaonderdeel is gratis toegankelijk. Het is slim om je snel aan te melden, want dan ben je zeker van je plek. Aanmelden voor dit programmaonderdeel kan hieronder.

Aanmelden: Aan de slag met je huis
*Aanmelding voor Open Coffee Bouw via Eventbrite (zie URL in beschrijving event) verplicht. / Registration for Open Coffee Bouw via Eventbrite (see URL in event description) required.